Så sätter du klinkers

Att sätta klinker är ett ganska så enkelt jobb och skiljer sig inte allt för mycket ifrån att till exempel sätta kakel. Eftersom du kan använda dig av klinker både i våtutrymmen och i andra rum så skiljer sig förarbetet något mellan dessa två. Ett enkelt sätt att se om rummet räknas som ett våtutrymme är om rummet har en golvbrunn, till exempel som i ett badrum eller en tvättstuga.

>> Köp ditt klinker hos Golvpoolen

6777058681_924d3641b1Om du ska sätta klinker i ett sådant utrymme så måste du sätta så kallade fuktspärrar mot ytan innan du lägger på själva klinkerplattorna. Grundregeln för en fuktspärr är att den ska vara av ett ”dött” material som inte växer (t.ex trä). Exempel på passande fuktspärrar är då till exempel betong, gipsskivor och golvspånskivor, lite beroende på om det är ett golv eller en vägg som du ska fästa klinkern på. Viktigt innan man börjar fästa plattorna är också att ytan är noggrant rengjord och detta gäller i alla sorters utrymmen.

När underlaget är förberett så är det dags att blanda till fästmassan och börja stryka ut den på ytan och se till att få en slät finish. Tänk på att inte stryka ut allt för mycket fix på en och samma gång, då du helst ska hinna med att placera plattor på denna yta inom tio minuter, för att fixen inte ska stelna allt för mycket. Ett tips kan vara att i förväg ha mätt ut hur många plattor som kommer att gå åt till en viss yta, samt att du har delat på de plattor som du behöver dela på (detta gör du enkelt med en kakelskärare). Lägg plattorna i fästmassan en bit ifrån där de ska placeras. Vrid de sedan på plats och tryck fast dem i fixet.

När du sedan har lagt alla plattor så ska fixet få torka ordentligt, vilket brukar ta ungefär 2-3 dygn innan det är helt torrt. Det är först då som du kan börja foga ytan, vilket du gör med vanlig fogmassa. Se till så att massan kommer in ordentligt mellan alla plattor. När fogen har härdat något så torkar du rent ytan med en fuktig svamp. När fogen sedan har stelnat till sig ytterligare efter ett par timmar kan du finrengöra plattorna med en trasa.