Andra tåliga material att inreda med

Tack vare att klinkers är ett mycket slitstarkt och tåligt material så går det att använda till väldigt mycket. Men utöver klinker så finns det flera andra material med liknande egenskaper. Här följer lite information om andra tåliga material som du kan använda dig av när du ska inreda eller renovera i ditt hem.

>> Köp ditt klinker hos Golvpoolen

6840354588_1120612604Kakel
Det av dessa material som är mest förekommande i det svenska hemmet är kakel. Materialet består i grunden av lergodsplattor som blivit glaserade med keramikglasyr för att ge kaklet sin speciella yta. Det är även glasyren som avgör vilken färg, mönster och stryktur som plattan får. Oftast så är kakelplattor helt kvadratiska, men det förekommer även plattor i andra former. Att sätta kakel fungerar på samma sätt som att sätta klinker och du kan mer än gärna kombinera båda dessa mateiral i ett och samma rum.

Mosaik
Mosaik är små bitar av glas, sten eller porslin som man antingen kan välja att klä en hel vägg med, eller endast använda som en mindre dekoration tillsammans med ett annat material såsom kakel eller klinker. Med mosaik kan du bygga vackra mönster eller endast få till en vacker effekt på din vägg. Idag köper man oftast färdiga plattor med mosaik, vilket gör arbetet betydligt enklare när man ska fästa den på väggen. Men om man vill skapa sitt egna mönster så är detta enklast att göra med lösa mosaikbitar.

5549729682_378ae83de0Marmor
Ett material som många associerar med lyx och flärd är marmor, som blir allt vanligare att finna även i det vanliga hemmet. Det är när kalksten blir utsatt för högt tryck och temperatur som materialet skapas. Marmor går att använda som golv eller till pelare, likväl som det går att göra snygga bänkskivor och vackra skulpturer av det. Oftast har marmor en flammig färg av olika grå eller bruna nyanser, vilket har framkommit av olika föroreningar. Materialet finns i fler aolika sorter och det finns bland annat specifika marmorsorter som kommit till här i Sverige, såsom Kolmårdsmarmor och Ekebergsmarmor.